Kopačke – bitan dio nogometne odjeće

Kopačke su sastavni dio igračeve odjeće, bilo da igra na travi ili betonu. Čizme su prvenstveno izrađene od kože i mogu se uvelike razlikovati po težini i izgledu. Ranijih godina, prve čizme su imale zavrtnje na podnožju nedominantnog stopala i kratke gumene klinove na podnožju dominantnog stopala. Iako se potonje smatra standardom u modernim kopačkama, mnogi se igrači i dalje odlučuju za tradicionalne stilove.

Tradicionalno, kopačke su bile sve crne. Međutim, to se počelo mijenjati od sredine 1960-ih, kada su ih koristili svi igrači u istoj momčadi. Sve do utakmice 1970., potpuno bijeli par smatran je neobičnim prizorom. Ovo je bio prvi put da je igrač obuo potpuno bijele kopačke. Alan Ball, igrač Manchester Uniteda i Engleske, nosio je par potpuno bijelih čizama koje je proizveo Hummel. Kako Hummel više nije proizvodio cipele, Adidas je njihove cipele napravio u bijeloj boji, što im je dalo njihov prepoznatljivi izgled.

Kao i kod većine sportova, povijest kopački je mješovita. Taj je sport jednom zabranio kralj Edward II, ali više ne. Unatoč zabrani, igra nije zabranjena samo javno nego i privatno. Henry VIII se posebno protivio sportu i naručio je prvi par kopački. Najranije verzije sporta nastale su sredinom 1500-ih i bile su kombinacija različitih stilova. Među njima su bili i prvi modeli od bijele kože i antilopa. Ček: https://www.r-gol.com/hr/nogometni-dresovi-nike